"Ξεφυλλίζοντας" τις σελίδες αρκετών οικονομικών ιστοσελίδων - και μετά από μια διήμερη ανάπαυλα - επανεμφανίστηκαν τα σενάρια για "πιθανές" αυξήσεις Μ)Κ των τραπεζών.
Βέβαια σε καμιά από τις "βαθυστόχαστες" αυτές "αναλύσεις" των δημοσιογράφων αλλά και των "πεφωτισμένων" σχολιαστών, δεν αναφέρεται ο βασικότερος σκοπός μιας τέτοιας αύξησης......δηλαδή για ποιο λόγο χρειάζονται τα λεφτά που θα ζητήσουν από την αγορά.
- Ας δούμε την κατάσταση των τραπεζών μετά τα stress test και το AQR:
Βέβαια σε καμιά από τις "βαθυστόχαστες" αυτές "αναλύσεις" των δημοσιογράφων αλλά και των "πεφωτισμένων" σχολιαστών, δεν αναφέρεται ο βασικότερος σκοπός μιας τέτοιας αύξησης......δηλαδή για ποιο λόγο χρειάζονται τα λεφτά που θα ζητήσουν από την αγορά.
- Ας δούμε την κατάσταση των τραπεζών μετά τα stress test και το AQR:
η Alpha Bank βγήκε στην πρώτη 20αδα πανευρωπαϊκά........έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο,
Η Πειραιώς πέρασε τα stress test χωρίς το δυναμικό μοντέλο......έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο,
Η ΕΤΕ πέρασε χάριν του δυναμικού μοντέλου,
Η Eurobank πέρασε χάριν του δυναμικού μοντέλου,
Και οι 4 τράπεζες ΔΕΝ χρειάστηκε να χρησιμοποίησουν το tax credit που θα τους έδινε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφαλαιακό μαξιλάρι, άρα θέμα αύξησης λόγω εποπτικών κεφαλαίων ΔΕΝ υπάρχει.
- Μήπως οι τράπεζες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα capital buffer; Αναρωτιέμαι για ποιο σκοπό και ειδικά αυτή τη στιγμή και μάλιστα όταν ούτε τεράστια δάνεια αναζητούνται, ενώ βρίσκονται μπροστά στο "συμμάζεμα" των κόκκινων δανείων αλλά και στην εφαρμογή των εγκεκριμένων από την DG Comp και την ECB - πλέον - πλάνων αναδιάρθρωσης. Δηλαδή πιστεύει κάποιος, με κοινό νου, ότι πρώτα θα κάνουν αυξήσεις Κεφαλαίου και μετά θα μαζέψουν τα λεφτά από τα επιχειρηματικά πλάνα; Από όσο ξέρω και συνήθως μάλλον το αντίθετο πράττει ο οποιοσδήποτε νουνεχείς επιχειρηματίας. Άλλωστε αυτή τη στιγμή τρέχουν ιλλιγιώδους ύψους προγράμματα παροχής ρευστότητας από την ΕκΤ και μάλιστα σχεδόν με μηδενικό κόστος.
Με λίγα λόγια ούτε για capital buffer ενδιαφέρονται.
- Αναρωτήθηκα και πάλι μήπως θέλουν να προβούν στην εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει από το ν. 3723/2008, μα και η Alpha bank και η Πειραιώς τα έχουν εξοφλήσει και μάλιστα όπως ορθότατα παρατήρησε ο φίλος Dell, σε συζήτηση μας, παραθέτοντας την παρακάτω διαδικασία που ακολουθήθηκε για την Alpha Bank:
α. Την 17.4.2014, η Τράπεζα εξαγόρασε από το Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των προνομιούχων μετοχών (200.000.000) ύψους Ευρώ 940 εκατ., κυριότητας του τελευταίου και εκδόσεως της Τραπέζης.
β. Την 21.5.2014, αποπληρώθηκε ο τίτλος εκδόσεως του Ελληνικού Δημοσίου που μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα έναντι της εκδόσεως των προνομιούχων μετοχών στα πλαίσια του Ν.3723/2008.
Άρα ούτε κι αυτό μπορεί να είναι, μιας και μετρητά δεν βλέπω.
- Μια άλλη περίπτωση που σκέφτηκα ήταν να θελήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών να εξαγοράσουν τα warrants που υπάρχουν σε κυκλοφορία ώστε να γίνει με γρήγορους ρυθμούς η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους και ο απογαλακτισμός από το Τ.Χ.Σ. Μα εάν συνέβαινε αυτό οι παραστατικοί τίτλοι θα είχαν εκτοξευθεί και οι μετοχές θα ακολουθούσαν αναγκαστικά. Βλέπει κάποιος μια τέτοια εξέλιξη; Να υποθέσω πως όχι.
Μάλιστα όλα αυτά μας γράφουν ότι θα συμβούν:
i) Ενώ σήμερα η FED ανακοινώνει εάν θα συνεχίσει/περικόψει/διακόψει το QE-3 και τη τεράστια ρευστότητα που παρείχε, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει τι θα σημάνει αύριο για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα,
ii) Με πιθανή τη διενέργεια εκλογών και την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στον προγραμματικό του λόγο αναφέρεται σε κρατικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών - ποιος ξεχνάει τους gaulaiter "κοινωνικούς" εκπροσώπους της 1ης 4ετίας του Ανδρέα και στον ιδιωτικό τομέα.
Τι να πει κανείς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου