Credit Suisse: Οι «πίσω γραμμές» της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) και των stress tests θα τύχουν θετικής υποδοχής από την αγορά, λέει η Credit Suisse, η οποία διατηρεί τη σύσταση overweight για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν έχουν τη σωστή ισορροπία, καθώς δεν ήταν ούτε πολύ αυστηρά, ούτε πολύ χαλαρά. Εκτιμά πως, τονίζοντας τα ευάλωτα σημεία ορισμένων τραπεζών, παρότι δεν τις αναγκάζει να λάβουν άμεσα μέτρα, η ΕΚΤ καθιστά σαφές ότι οι προσαρμογές αυτές θα αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων απαιτήσεών της, στο πλαίσιο της βελτίωσης στην ποιότητα των ισολογισμών των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο οίκος πιστεύει πως η αγορά δεν είχε σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και έτσι θεωρεί πως το γεγονός ότι πέρασαν τα AQR και το stress test είναι μικρό μόνο θετικό στοιχείο.
Goldman Sachs: Ο δυναμικός ισολογισμός κλειδί για τις τράπεζες
Στο γεγονός ότι η αναγνώριση του «δυναμικού ισολογισμού» οδηγεί στην πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν για τις ελληνικές τράπεζες από το «στατικό ισολογισμό» στέκεται η Goldman Sachs. Σημειώνει επίσης ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs:
* Οι τέσσερις τράπεζες με βάση την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) είχαν συνολικά έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ, με δύο (ΕΤΕ και Eurobank) να αποτυγχάνουν. Περνούν όμως όλες όταν ληφθεί υπόψη ο «δυναμικός ισολογισμός».
* Εξετάζοντας το AQR με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ (fully loaded basis) το κεφαλαιακό έλλειμμα αυξανόταν στα 2,1 δισ. και τρεις τράπεζες αποτυγχάνουν. Αν κάποιος τοποθετούσε το όριο της Βασιλείας ΙΙΙ στο 10% τότε το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν σε 5,2 δισ. ευρώ.
Βέβαια, όπως σημειώνει, τα μεγέθη αυτά δεν αποτυπώνουν τον δυναμικό ισολογισμό και τα οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο. Με αυτά τα δύο οι τράπεζες περνούν τη διαδικασία χωρίς να απαιτούνται νέα κεφάλαια.
Deutche Bank: Ήταν αξιόπιστο το stress test;
Θεωρούμε πως ναι, σημειώνει η DB, προσθέτοντας ότι για να προχωρήσουμε παρακάτω, οι επενδυτές θα πρέπει να πιστέψουν ότι το stress test ήταν μια αξιόπιστη άσκηση. Για τις ελληνικές τράπεζες, η μέση "διάβρωση" κεφαλαίων ήταν 6,1%, πάνω από τα επίπεδα της τάξεως του 4,1% που εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αν και η επίπτωση από την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού ήταν αναμενόμενη, το κεφαλαιακό αποτέλεσμα του stress test ήταν "σκληρότερο" κατά 30% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου. Η επίπτωση από την μεταχείριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν συμπεριλήφθηκε στο τεστ αντοχής, οπότε αποτελεί περαιτέρω κεφαλαιακό "μαξιλάρι" για τις ελληνικές τράπεζες.
Wood: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες
Το ισχυρό αποτέλεσμα του stress test αναμένεται να οδηγήσει σε επανατιμολόγηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, υπογραμμίζει η Wood σε έκθεσή της, στην οποία επαναδιατυπώνει τη θετική της στάση.
Οι προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα στο stress test επιβεβαιώθηκαν, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η Alpha Bank εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα, ενώ η Πειραιώς πέρασε το τεστ με βάση τόσο το στατικό όσο και το δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης της ΕΚΤ.
Η Eurobank και η Εθνική είχαν ελλείμματα με βάση το στατικό μοντέλο, αλλά εξαφανίστηκαν με βάση τη δυναμική προσέγγιση – που συνυπολογίζει τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και τις ενέργειες στο πλάνο αναδιάρθρωσης. Το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει την αγορά καθώς απομακρύνει το ρίσκο αυξήσεων κεφαλαίων και ποσοτικοποιεί πλήρως τις ανησυχίες για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.
Citigroup: Συνολικά θετικά τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
Η Citigroup εκτιμά πως τα αποτελέσματα ήταν θετικά συνολικά για τις ελληνικές τράπεζες, με μόνη την Eurobank (με βάση τη δυναμική αξιολόγηση) να εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με το όριο του 5,5% στο δυσμενές σενάριο των stress tests, ενώ οι Eurobank και Εθνική συνολικά εμφανίζουν έλλειμμα 344 εκατ. ευρώ έναντι του ορίου 8% με βάση τα AQR.
Fitch: Ανάλογα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα των stress test
Τα αποτελέσματα της διεξοδικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η άσκηση των stress test της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογα των προσδοκιών, σημειώνει η Fitch Ratings.
PwC: Πώς είδε το stress test της ΕΚΤ
ο Colin Brereton, συνέταιρος της PwC και επικεφαλής σε θέματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, σχολίασε:
πηγή 1: euro2day
πηγή 2: capital
PwC: Πώς είδε το stress test της ΕΚΤ
ο Colin Brereton, συνέταιρος της PwC και επικεφαλής σε θέματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, σχολίασε:
«Η αξιολόγηση ήταν ένα επιτυχημένο τεστ φερεγγυότητας, αλλά ο τραπεζικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το επόμενο διάστημα. Το πραγματικό τεστ της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των τραπεζών είναι το εάν αυτές μπορούν να επιτύχουν επαρκείς αποδόσεις για να καλύψουν όλα τους τα κόστη, συμπεριλαμβανομένου του κόστους κεφαλαίου και του πιστωτικού κινδύνου.
πηγή 1: euro2day
πηγή 2: capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου