Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Fund managers: Ιδανική περίοδος για... contrarians

Fund managers: Ιδανική περίοδος για... contrarians στο ξεπούλημαΗ πλειονότητα των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίου πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σε QE στο α΄ τρίμηνο 2015, που σημαίνει ότι είναι καλή περίοδος για να αρχίσουν οι contrarians να στοιχηματίζουν ότι το τρέχον χρηματιστηριακό ξεπούλημα έχει τελειώσει.
Η έντονη χρηματιστηριακή νευρικότητα είναι ολοφάνερη στην πιο πρόσφατη έρευνα που διεξάγει η Bank of America Merrill Lynch μεταξύ των κορυφαίων fund managers του πλανήτη, που εξέφρασαν κάθετη επιδείνωση στην εμπιστοσύνη τους για την παγκόσμια οικονομία και «έριξαν» τις μετοχικές τοποθετήσεις τους στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.
Η έρευνα Οκτωβρίου της BAML, στην οποία συμμετείχαν 176 διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων με 508 δισ. δολ. σε υπό διαχείριση κεφάλαια, είναι γεμάτη παραδείγματα για τα τεντωμένα νεύρα των διεθνών επενδυτών.
Επιγραμματικά, η κατάσταση εμφανίζεται ως εξής:
-Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.
-Οι προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών.
-Οι ελπίδες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μειώθηκαν κάθετα.
-Οι προβλέψεις ότι η αμερικανική «καμπύλη επιτοκίων» θα οξυνθεί (που αποτελεί θετική ένδειξη), βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών.
-Οι μετοχικές σταθμίσεις μειώθηκαν κάθετα, και οι καθαρές θέσεις overweight 47% του περασμένου μήνα έγιναν 34% τον Οκτώβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 8% των διαχειριστών περιμένουν νέα διεθνή ύφεση και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη παραμένουν άνετα πάνω από τα επίπεδα που επικρατούσαν το 2011, όταν σοβούσε η κρίση της ευρωζώνης.
Επιπλέον, η πλειοψηφία των επενδυτών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι αρκετά υγιής ώστε να αυξήσει η κεντρική τράπεζα Federal Reserve τα επιτόκια στο β΄ τρίμηνο του ερχόμενου έτους.
Επίσης η πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί πλέον να εξαγγείλει πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» για να τονωθεί η οικονομία, στο α΄ τρίμηνο του 2015.
Αυτή η πρόβλεψη υποδεικνύει πως είναι καλή περίοδος για να αρχίσουν οι contrarians να στοιχηματίζουν ότι το τρέχον χρηματιστηριακό «ξεπούλημα» έχει τελειώσει.
Να σημειωθεί επίσης ότι το πιο σίγουρο «στοίχημα» που βάζουν οι περισσότεροι διεθνείς fund managers, είναι πάνω στο αμερικανικό δολάριο.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Θυμηθείτε λίγο την αντίστοιχη προηγούμενη έκθεση, έχει αξία......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου