Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αυτά είπε ο Πολ Τόμσεν στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου: Δεν είναι καλά τα πράγματα…

πηγή: mignatiou.com

Παράπονα ότι οι εμπειρογνώμονες των Θεσμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στους Έλληνες υπουργούς, ούτε καν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που κάλεσε η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ενημέρωση κράτησε μία ώρα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών απέφυγαν να τοποθετηθούν, ενώ όλες οι ερωτήσεις που έγιναν στον κ. Τόμσεν προήλθαν από τους εκπροσώπους των αναδυομένων χωρών.


Η εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του Ταμείου δεν είναι αισιόδοξη καθώς ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου «η γενική εικόνα της ενημέρωσης του κ. Τόμσεν είναι το «ναι μεν αλλά». Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε».

Στην ενημέρωση που κράτησε περίπου μία ώρα, ο κ. Τόμσεν εξήγησε την προβληματική πλευρά της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας τα εξής:

Το χειρότερο απ’ όλα, είπε, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρυσμα.

Ο κ. Τόμσεν είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ότι αδυνατεί να φέρει ενώπιον τους Πρόγραμμα, το οποίο δεν συζητηθεί με τους υπουργούς. Φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ανέφερε ότι έχουν η ημερησία διάταξη αποτελείται από δύο κατηγορίες με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί και αυτά πάνω στα οποία διαφωνούν.

Εχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο).

Εχουν διαφωνήσει στα εξής θέματα: Εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει τον μαγικό αριθμό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε.

Ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για για την βιωσιμότητα του χρέους. Δεν έχουμε, τόνισε, ολοκληρωμένη εικόνα.

Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τριτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,23 δις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει.

Ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με ανταλλαγή από αυτή τη λήψη ορισμένων μέτρων. Δεν μίλησε για συνολικά μέτρα. Ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να το πράξει, να δώσει δηλαδή δανεικά στην Ελλάδα, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την ύπαρξη συνολικού πακέτου.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά έδωσε μία εικόνα αισιοδοξίας χωρίς να την στηρίξει σε στοιχεία, και χωρίς να πεί ότι έχει αλλάξει δραματικά η κατάστασ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου