του Δημήτρη Χαντζόπουλου - Καθημερινή |
«Ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group, οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.....»Ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι σχεδόν όλοι οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν σχεδόν επιτευχθεί.
Αντιδράσεις των "θεσμών"
Ήταν η πρώτη φορά που οι αντιδράσεις ήταν τόσο άμεσες, έντονες και τόσο αφοπλιστικά ειλικρινείς χωρίς κανένα φτιασίδωμα, από όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ε.Κ.Τ. φειδωλή σε δηλώσεις, συνήθως, έσυρε τον χορό, ενημερώνοντας μας ότι «Αυξήθηκαν σημαντικά οι ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας». Στη συνέχεια είχαμε καταιγισμό δηλώσεων καθώς ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. κ. Moscovisci δήλωσε «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου» αν και συνέχισε ότι βλέπει συμφωνία, μιας και πλέον «Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία». Τη σκυτάλη ανέλαβε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Lagarde η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας ενημέρωσε «Το Grexit αποτελεί μια πιθανότητα», ενώ συνέχισε «ένα τέτοιο βήμα δεν θα ήταν περίπατος στο πάρκο αλλά πιθανότατα δεν θα έφερνε το τέλος του ευρώ».Με λίγα λόγια η τρόικα των διαπραγματεύσεων - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ - έστειλαν, σε ανώτατο επίπεδο, μήνυμα στην Αθήνα, ότι το ευρώ είναι θωρακισμένο και δεν κινδυνεύει από ένα Grexit ενώ στην ουσία την κάλεσαν να μην απειλεί με χρεωκοπία γιατί δεν την φοβούνται. Παράλληλα την καλούσαν στην ουσία να συμφωνήσει άμεσα και να κλείσει την 5η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου.
Διεθνής Τύπος
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε ένα ορυμαγδό δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο, τα οποία συνέχιζαν ακριβώς στον ίδιο τόνο. Ενδεικτικά:- Simmon Nixon, Wall Street Journal: Έφτασε η ώρα για τους πολιτικούς να παραδώσουν ένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα,
- Christian Shultz, Berenberg Bank: Αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα,
- Leonid Bershidsky, Blomberg View: H Ελλάδα στο δρόμο της Κούβας για ένα παράλληλο νόμισμα
Ενώ ο αγγλικός «Τηλέγραφος» έδινε οδηγίες στους Άγγλους τουρίστες πως να επιβιώσουν από ένα Grexit εάν τους έβρισκε στην Ελλάδα, ενώ ο Gurdian στηριζόμενος στις δηλώσεις της Christine Lagarde και άλλων αξιωματούχων έγραψε ότι «οι πιστωτές έχουν κουραστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τις ίδιες εκφράσεις, πέρα από την Αμερική και την Αγγλία, είχαμε και στον τύπο της Γερμανίας (εδώ) αλλά και σε όλο τον Ευρωπαϊκό τύπο.
Τελεσίγραφο 7 ημερών από το Euroworking Group
Το μεσημέρι διεξήχθει το τακτικό EuroWorking, με θέμα την Κύπρο, το οποίο ασχολήθηκε επισταμένα με την Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα του EWG ήταν να επιδοθεί ένα κατ΄ουσίαν τελεσίγραφο στην Ελληνική πλευρά, με το οποίο καλείται να συμφωνήσει εντός 7 ημερών.
Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.
Η απώλεια του προγράμματος συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δις ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δις ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.
Ειρήσθω εν παρόδω, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr το κλίμα στο Euroworking Group ήταν ιδιαίτερα άσχημο για την Ελλάδα, όπου υπήρξαν επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Ενώ διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στα καυτά θέματα, όπως είναι ο ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό. Κοινοτικές πηγές, αναφέρουν πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι κυβερνητικές πηγές, μετά του EWG, αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Με λίγα λόγια η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του 2ου Μνημονίου.
Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Merkel - Hollande
Ακολούθησε άμεσα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα-Merkel-Hollande στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε - για νιοστή φορά - να αποσπάσει πολιτική λύση επί των εκκρεμών θεμάτων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι καμία διαρροή, από την λαλίστατη αλλά καθόλου αξιόπιστη, Ελληνική πλευρά δεν υπήρξε, καταδεικνύοντας ότι - πιθανότατα - η εξέλιξη ήταν αρνητική.
Με λίγα λόγια
Σήμερα και αύριο στη σύνοδο των Υπ.Οικ. του G7 το πιθανότερο είναι να έχουμε την έγκριση ενός ήδη καταρτισθέντος σχεδίου συμφωνίας και εντός της επόμενης εβδομάδας, το συγκεκριμένο σχέδιο να κατατεθεί στην Ελληνική πλευρά - πιθανότατα σε ανώτατο επίπεδο - με την μορφή take it or leave it.
Τα ψέμματα,τα φληναφήματα και οι λεονταρισμοί της δήθεν διαπραγμάτευσης τελείωσαν. Δυστυχώς ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό για τα αποτελέσματα της 25ης Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου