Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα χρεοκοπήσει, υποσχόμενη να ικανοποιήσει «όλες τις υποχρεώσεις της»...

Greek Finance Minister Yanis Varoufakis is surrounded by members of the media as he finishes comments on the ''informal discussions'' he just concluded with the International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde, in Washington, April 5, 2015. REUTERS/Mike TheilerΟ Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ελλάδα «προτίθεται να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της, στο διηνεκές», επιδιώκοντας να καταπνίξει τους φόβους για την αθέτηση πληρωμών της Αθήνας ενόψει μια μεγάλης καταβολής δόσεως, του δανείου που οφείλει στο ΔΝΤ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Μετά από τη συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Βαρουφάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις» και θα επιδιώξει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.
Η Ελλάδα δεν έχει λάβει κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης διάσωση,  από τον Αύγουστο του περασμένου έτους και έχει καταφύγει σε μέτρα όπως τον δανεισμό από κρατικούς φορείς για να καταφέρει να αντεπεξέλθει. Την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με την ελπίδα να απελευθερωθούν κεφάλαια, αλλά δεν έχει καταφέρει να αντλήσει μια συμφωνία από τους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ,  όσον αφορά το συγκεκριμένο πακέτο.

To πιο επείγον, αυτή την Πέμπτη η Αθήνα πρέπει να απαγκιστρωθεί από μια πληρωμή ύψους 450 εκ. € προς το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων και όχι στην αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι αυτή είναι και η κυβερνητική θέση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή της με τον Βαρουφάκη, χαιρέτισε την επιβεβαίωση ότι η πληρωμή του δανείου, που οφείλεται, θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

«Χαιρετίζω την επιβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή που οφείλεται στο Ταμείο θα γίνει  κανονικά στις 9 Απριλίου», δήλωσε η Lagarde.

Δήλωσε ότι θα δοθεί η δέουσα επιμέλεια από την Αθήνα και οι συνομιλίες στο Brussels group σχετικά με τους όρους του προγράμματος διάσωσης «θα επανεκκινήσουν αμέσως την Δευτέρα».

Η Ελλάδα ξεμένει από μετρητά, αλλά το πρόγραμμα διάσωσης, που έχουν επεκτείνει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ έχει παγώσει η, υπό την ηγεσία της αριστεράς, κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Μετά από το πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο απέτυχε να εντυπωσιάσει τους δανειστές, η Αθήνα πρόσφερε ένα πιο λεπτομερές πακέτο την Τετάρτη.

Αλλά έφτασε πολύ αργά για να συζητηθεί στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

H κυβέρνηση ελπίζει ότι οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις θα εγκριθούν και θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της απομένουσας βοήθειας, ύψους 7,2 δις € και θα οδηγήσουν στην επιστροφή 1,9 δις € των κερδών που είχε η ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα (σ.σ. SMPs).

H Ελλάδα ελπίζει ότι στο επόμενο Euroworking group, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 8-9 Απριλίου, αν και κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται απίθανο να συμβεί μέχρι τότε.  Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβει χώρα στις 24 Απριλίου.

«Είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ το Σάββατο, κατηγορώντας τους δανειστές της χώρας ότι εκμεταλλεύονται τα στενά όρια χρηματοδότησης της Ελλάδας για να αυξήσουν την πίεση στην Αθήνα.

«Η ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις της επαφίεται στην τελική πολιτική επιλογή και την στάση των δανειστών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν (σ.σ. να είναι καλά το ευρώδεντρο)....

πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου