Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Bloomberg: O ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί στην έξοδο......

Ενόσω η Ελλάδα ολισθαίνει προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, ίσως να έχει ακόμα και τώρα μια ευκαιρία να αποφύγει την καταστροφή – με μια κρίσιμη προϋπόθεση: εάν πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μια άλλη η οποία θα επιφέρει τη λογική στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές.

Με την πρώτη ματιά, αυτή η ιδέα μπορεί να φαίνεται λίγο τραβηγμένη. Το αριστερό κόμμα, που ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα των τελευταίων ετών, παραμένει δημοφιλής (έχει τη στήριξη του 47,8 τοις εκατό των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου μήνα της  Metron Analysis). Και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε λόγο να πει στη Huffington Post την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σαρώσει στις εκλογές αν κάποιος διεξαγόταν σήμερα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τα χρήματα, η ιδιοτέλεια των ανθρώπων μπορεί μερικές φορές να μεταβάλει την πολιτική τους τοποθέτηση.
Στη Ρωσία, για παράδειγμα, ο αντι-αμερικανισμός δεν εμποδίζει τους υποστηρικτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν - ο οποίος απολαμβάνει ένα ποσοστό αποδοχής 85 τοις εκατό - από το να σπεύσουν να αγοράσουν δολάρια ΗΠΑ, όταν η έγινε κατακόρυφη πτώση του ρουβλίου τον Δεκέμβριο. Ομοίως, στην Ελλάδα, η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει τους καταθέτες και τους επενδυτές από το τράβηγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τη χώρα. Αντί να δείχνει την εμπιστοσύνη τους, κρατώντας τις αποταμιεύσεις τους στην Ελλάδα, οι άνθρωποι φροντίζουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν.

Λοιπόν, τι θα συμβεί εάν οι Έλληνες βρεθούν τελικά αντιμέτωποι με το δίλημμα  ΣΥΡΙΖΑ ή ευρώ; Υπήρξαν ενδείξεις ότι μάλλον θα ψήφιζαν με το πορτοφόλι τους. Μόνο το 45 τοις εκατό των Ελλήνων, για παράδειγμα, εξακολουθούν να στηρίζουν τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές, σε σύγκριση με 72% το Μάρτιο. Το ευρώ απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη: Μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 84% των Ελλήνων ήθελε το κοινό νόμισμα, και μόνο το 13% ήθελε να πάει πίσω στη δραχμή.

Θα χρειαστεί πιθανώς ένα σοκ - όπως το χάος της πτώχευσης, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για να πειστούν τους Έλληνες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να ανταπεξέρχεται και ότι χρειάζεται μια αλλαγή. Ακόμα και τότε, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα, μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας με αβέβαια αποτελέσματα. Ωστόσο, μάλλον θα το έκαναν. ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker είπε σε μια συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα, ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους εκδηλώσεις, αλλά αποκλείω 100%  ένα Grexit, ή ελληνική έξοδο».

Οι χώρες είναι πιο ανθεκτικές από ότι θα περίμενε κανείς. Παρά την απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, η ζωή συνεχίζεται, οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται, οι επιχειρήσεις βγάζουν χρήματα και πληρώνουν φόρους. Το ΔΝΤ είναι γνωστό ότι μπορεί να περιμένει για τα χρήματά του -  στις 31ης Μαρτίου, τα καθυστερούμενα των μελών-χωρών της, διαμορφώθηκαν σε 1,8 δις $. Τα κονδύλια αυτά οφείλονται από τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Ζιμπάμπουε, αλλά και μια ευρωπαϊκή χώρα, η Σερβία, ήταν επίσης σε καθυστέρηση για λίγο πριν να εξοφλήσει την οφειλή της.

Η Ελλάδα δεν θα πάψει να υπάρχει εάν χάσει μερικές προθεσμίες πληρωμής. Κρατώντας την στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ είναι μια πολιτική απόφαση, και οι πιστωτές της Ελλάδας θα δείξουν ελαστικότητα μόνο εάν η χώρα  μπορεί να τοποθετήσει ένα διαπραγματευτικό εταίρο που είναι πιο ώριμος από τους υπερόπτες και με άγνοια της πραγματικότητας απελπιστικά ανάρμοστους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να δώσουν ένα τέλος όσο το δυνατόν συντομότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου