Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Eric Plat, Financial Times: Τελειώνει άλλη μια θερμή και υπό πίεση εβδομάδα για το Ελληνικό χρέος...

Τα Ελληνικά ομόλογα διάγουν τη χειρότερη εβδομάδα τους, από τότε που η χώρα αναδιοργάνωσε το χρέος της το 2012, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πιθανή χρεωκοπία της Αθήνας ενόψει της αθέτησης των υποχρεώσεων της προς τους πιστωτές.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας που λήγουν το 2017 αναρριχήθηκαν κατά 78 μονάδες βάσης στο 26,28% την Παρασκευή, καλύπτοντας μια εβδομάδα εντατικοποιημένης πίεσης των αγορών προς την κυβέρνηση της Αθήνας ως δεσπόζουσα προθεσμία για να απεγκλωβίσει τα κεφάλαια διάσωσης.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει να αποπληρώσει τον Μάιο σχεδόν € 1 δισ οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα στις 24 Απριλίου, μπορεί να μην είναι δυνατό να απελευθερωθούν τα κεφάλαια από ήδη συμφωνηθέν το πακέτο διάσωσης πριν από τη λήξη της προθεσμίας για να πληρωθεί το ΔΝΤ.

Η Christine Lagarde, επιβεβαίωσε την Πέμπτη, ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί την άτυπη αίτηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, για να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα ώστε να κάνει την επόμενη πληρωμή. Ο κ  Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι έκανε μια τέτοια αίτηση.

Η αγορά ομολόγων, πλήττεται από την πολύ κακή ρευστότητα και τους  χαμηλούς όγκους συναλλαγών τους οποίους σηματοδοτεί ο ισχυρός κίνδυνος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να πτωχεύσει τεχνικά σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της, με δραματικές συνέπειες για την ευρωζώνη και τις διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματος.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα της εξυπηρέτησης του χρέους εμφανίζονται όλο και πιο δύσκολα», δήλωσε ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος στην UBS.

«Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συνεδρίαση της ευρωομάδας στη Ρίγα στις 24 Απριλίου δεν θα μπορούσε να φέρει μια λύση. Σε περίπτωση απουσίας μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να αποφύγει τη χρεοκοπία, η οποία - φοβόμαστε -. Θα αυξήσει πιθανό τον κίνδυνο του Grexit».

Δεδομένου ότι η εβδομάδα ξεκίνησε, οι αποδόσεις των ομολόγων λήξεως 2017, η πιο ευαίσθητη περιοχή της αγοράς ομολόγων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις του χρέους - έχουν εκτοξευθεί πάνω από 600 μονάδες βάσης και πλέον διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές γύρω στο 64, σε σχέση με την ονομαστική τους αξία των 100, που είχαν όταν το χρέος πωλήθηκε για πρώτη φορά.

'«Εκτιμούμε την επιθυμία της Γερμανίας να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν αποκλείοντας την πιθανότητα μιας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στη γωνία, '' είπαν οι οικονομολόγοι. «Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να εξαναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί τους όρους για τις μεταρρυθμίσεις που κρίνονται κατάλληλοι από την ΕΕ.  Αλλά θα μπορούσε να καταλήξει σε φιάσκο, ωθώντας Ελλάδα σε χρεωκοπία απέναντι στο ΔΝΤ.»

Προς το παρόν, οι επενδυτές αναζητούν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ως ένα καταφύγιο ενάντια ευρύτερη αναταραχή στην αγορά, οδηγώντας την απόδοση των 10ετών Bunds κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 0,07% την Παρασκευή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου