Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

The Economist: H Ελλάδα ξεμένει από μετρητά και κοιτάει προς την Κίνα και τη Ρωσία για βοήθεια.........

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να νιώθουν τη.........θερμότητα να αυξάνεται.  Δύο μήνες μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, δεν έχει καταφέρει να φέρει τα αποτελέσματα που ήθελε. Αυτά περιλαμβάνουν μια ένεση ρευστότητας από το τρέχων πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ύψους 172 δις. €, καθώς και μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που θα επιτρέψει την Αθήνα, όχι στους πιστωτές της, να αποφασίσει σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να περιμένουν από την Αθήνα να καταλήξει στις λεπτομέρειες της λίστας, όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με τις δημοσιονομικές προσαρμογές της χώρας. Ο Τσίπρας, από την άλλη, έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα απαγορεύσει την έλευση των εκπροσώπων της ''μισητής'' Τρόικας στην Αθήνα.  Για να προστατευτεί το πολιτικό αφήγημα, μια ομάδα στελεχών, μεσαίου βαθμού, πηγαίνουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για να συγκεντρώσουν στοιχεία και ανταλλάσσουν», ηλεκτρονικά μηνύματα με τους Έλληνες ομολόγους τους». Τα υπουργεία είναι απολύτως εκτός ορίων. "Αυτό το σύστημα λειτουργεί αρκετά καλά," ισχυρίζεται ο Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Προϋπολογισμού. Οι επόπτες διαφωνούν, διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τις ανακριβείς απαντήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τους Έλληνες συναδέλφους τους πρόσωπο-με-πρόσωπο.

Εν τω μεταξύ, μια τριμελής ελληνική ομάδα που αποτελείται από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, κάνει την πραγματική διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις Βρυξέλλες. Ενώ καμία σημαντική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν τις ελληνικές προβλέψεις που αναφέρονται στα έσοδα, ως υπεραισιόδοξες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι όλα πάνε καλά και ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την αποδέσμευση χρηματικής βοήθειας περίπου 2 δις €, αργότερα αυτό το μήνα.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα ξεμένει απελπιστικά από ρευστότητα. Τον περασμένο μήνα ξύθηκε ο πάτος του βαρελιού για να μπορέσουν να πληρωθούν οι μισθοί των Δ.Υ. οι συντάξεις και η δόση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,4 δις €.  Άλλα 450 εκ. € πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.  Ξένοι επενδυτές πρέπει να λάβουν περίπου 700 εκ. € από τη λήξη ΕΓΕΔ ύψους 1,4 δις € που λήγει στις 14 Απριλίου.  Αν πραγματοποιηθούν και οι δύο πληρωμές, δεν θα απομείνουν αρκετά μετρητά στα ταμεία της κυβέρνησης ώστε να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των Δ.Υ. σύμφωνα με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ Τσίπρας κυνηγάει για νέες πιθανές πηγές οικονομικής στήριξης. Η μία είναι η Κίνα, η οποία επένδυσε περίπου € 100 σε δύο πρόσφατες εκδόσεις ΕΓΕΔ ως ένδειξη καλής θέλησης. Αυτή η χειρονομία ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναβιώσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο η Cosco θέλει διακαώς να αφοράσει.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης,  επέστρεψε από την επίσκεψη του στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα με την υπόσχεση για περισσότερες αγορές ΕΓΕΔ από τα κινεζικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ Τσίπρας έχει μεταθέσει για την επόμενη εβδομάδα την επίσκεψη του στη Μόσχα που είχε οριστεί για τον Μάιο. Σε μια συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, δήλωσε  ότι η Ελλάδα αντιτίθεται στην επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η οποία έπληξε με άσχημο τρόπο τους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων.  Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στο Ρωσικό σχέδιο κατασκευής δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, κατά την επίσκεψη του τελευταίου τον Φεβρουάριο, ότι ένα ελληνικό αίτημα για ένα δάνειο, θα πρέπει να «εξεταστεί».

Ωστόσο, αν ο κος Τσίπρας προχωρήσει σε μια συμφωνία με τη Μόσχα, θα ωθήσει τους Ευρωπαίους πιστωτές του να κρατήσουν σκληρότερη στάση για να προστατεύσουν στην επιρροή τους. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν τα πακέτα διάσωσης μακριά από την Αθήνα. Μπορεί οι Έλληνες να θεωρούν τη Ρωσία ως μια επιλογή, αλλά εκεί που πρέπει να στραφούν πραγματικά είναι οι εταίροι τους στην Ευρωζώνη. Αυτούς πρέπει να εξευμενίσουν, έτσι ώστε να μην αποξενωθούν

πηγή: the economist




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου