πηγή: Forex24.gr
Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Πολλοί ποντάρουν στο ότι η αστάθεια του κοινού νομίσματος, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του δολλαρίου, θα οδηγήσουν στην πολυσυζητημένη ισορροπία, δηλαδή στην 1:1 ισοτιμία. Τελευταία ωστόσο, κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι η «κατρακύλα» της ισοτιμίας ίσως να μη σταματήσει ούτε εκεί.
Λίγο καιρό πριν το κρίσιμο Eurogroup της 24ηςΑπριλίου, η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ασταθής, με κύρια υπεύθυνη γι’ αυτό την Ελλάδα. Τελικώς, οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα μας θα μπορούσε να πληρώσει τη δόση των 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ εξαφανίστηκαν, αφού τα χρήματα τελικώς καταβλήθηκαν χωρίς να δημιουργηθεί ιδιαίτερος θόρυβος, με τη διευθύντρια του Ταμείου να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Το πρόβλημα ωστόσο της ρευστότητας παραμένει, με την κυβέρνηση να δίνει αγώνα δρόμου για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιήσει τους πιστωτές και θα ανοίξει τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης για να μπορέσει να εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7.2 δις ευρώ για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Οι πιέσεις εκατέρωθεν είναι έντονες, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει εναλλακτικές διόδους ενίσχυσης της οικονομίας όπως φανέρωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, κάτι που η ΕΕ δεν εγκρίνει αφού ως γνωστόν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ακόμα σε ισχύ. Παράλληλα, οι εταίροι ζητούν εισπρακτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προτείνει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με μειώσεις στις συντάξεις.
Στην αντίπερα όχθη, το δολλάριο κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία. Η προαναφερθείσα αστάθεια της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την τάση των επενδυτών να προτιμούν το αμερικανικό νόμισμα σε συνθήκες κρίσης, έδωσαν μια πρώτη ώθηση. Ωστόσο, κάποιες εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία ενδέχεται να επηρεάσουν την ισοτιμία σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο του αναμενομένου, τέτοιον ώστε να ξαναδούμε ισοτιμίες σε επίπεδα ίσα ή και χαμηλότερα του 2000!
Κατ’ αρχήν, η θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας στην εποχή μετά την κρίση, φαίνεται όλο και περισσότερο. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), “αντίγραφο” του οποίου αποτελεί και το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έπιασε τόπο, αφού η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, από το Δεκέμβριο του 2008, όταν και τοποθετήθηκε η έναρξη του προγράμματος, το αμερικανικό ΑΕΠ σημείωσε ανάπτυξη, με ελάχιστες εξαιρέσεις (α’ και β’ τρίμηνο ’09, α’ τρίμηνο 2011, α’ τρίμηνο 2014), με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του QE το Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου. Συν τοις άλλοις, το γεγονός πως εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, στις ΗΠΑ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για άνοδο των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, είναι αρκετό για να τονώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έρευνα της πολύπειρης AFEX Markets, η οποία κάνει λόγο για πτώση της ισοτιμίας ακόμα και στο 0.8000(!) μακροπρόθεσμα, δηλαδή μέσα στο 2016.
Ο κύριος λόγος για την αισιοδοξία των αναλυτών σχετικά με την πορεία του δολλαρίου έχει να κάνει με τα κρατικά ομόλογα τα οποία έχει στη διάθεσή της η Fed, με ημερομηνία λήξης σε περίπου 1 χρόνο από τώρα. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει την επιλογή είτε να επανεπενδύσει το χρέος, είτε να τα αφήσει να λήξουν, οπότε και θα πρέπει να τα αποπληρώσει. Η δεύτερη κίνηση, λόγω και του μικρότερου ρίσκου που ενέχει, θα τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση των αμερικανικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Βραχυπρόθεσμα πάντως, το ζευγάρι ενδέχεται να σημειώσει άνοδο και σε αυτό συμβάλλουν κυρίως δύο παράγοντες. Αφενός, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, υφίσταται και αποτελεί μία βοήθεια για την ευρωζώνη και αφ’ ετέρου, η βραχυπρόθεσμη κάμψη κάποιων τομέων της αμερικανικής οικονομίας όπως η δημιουργία των θέσεων εργασίας τον τελευταίο μήνα, η οποία κυμάνθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου, με 126 χιλιάδες θέσεις να δημιουργούνται, εν αντιθέσει με τις προσδοκώμενες 246 χιλιάδες. Επιπλέον, η διευθύντρια της Fed Janet Yellen, άφησε μεν παράθυρο για άνοδο των επιτοκίων, τόνισε ωστόσο ότι η οικονομία παραμένει εύθραυστη και τα όποια βήματα θα πρέπει να γίνουν με αργούς και προσεκτικούς ρυθμούς.
Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι το αμερικανικό νόμισμα, παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, θα εξακολουθήσει την ανοδική του πορεία, πάντα συνδυαζόμενο με το ρευστό περιβάλλον στη ζώνη του ευρώ και εν αναμονή των εξελίξεων που αναμένονται μέσα στο 2016. Όπως έχουμε προαναφέρει, το ζήτημα του κοινού νομίσματος είναι κυρίως πολιτικό και έγκειται στα μέλη της ευρωζώνης να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για την επίλυση του προβλήματος χρέους των κρατών-μελών, ούτως ώστε να επανέλθει η σταθερότητα σε πολιτικό και νομισματικό επίπεδο.
Γιώργος Στακιάς *Analyst at Morgan Stanley
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου