Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Economist: Έλληνας Υπ.Οιk....... Ο απών καθηγητής

Όπως σχεδόν όλοι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών της πρόσφατης περιόδου έχουν χρηματίσει καθηγητές οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι έκαναν ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ Βαρουφάκης έχει γίνει μια παγκόσμια διασημότητα, προκαλώντας την ενόχληση πολλών στο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία. Από τη σκοπιά των επικριτών του, το στιλ ζωής του κ. Βαρουφάκη -το ότι οδηγεί μια μοτοσικλέτα μεγάλης ιπποδύναμης, το ότι ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνά τα σαββατοκύριακά του σε μια εντυπωσιακή νησιώτικη έπαυλη που ανήκει στη σύζυγό του- προσιδιάζει ντροπιαστικά σε εκείνο των πλούσιων Ελλήνων τους οποίους ο κ. Βαρουφάκης λοιδωρεί για την τακτική τους να σωρεύουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας και να φοροδιαφεύγουν. Ο ντυμένος με δερμάτινα jacjet κος Βαρουφάκης, τζάκετ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους ομολόγους του, τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τους κάνει διαλέξεις και επιδεικνύει μικρό ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε τελευταία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας οξύνεται. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να βάζει εμπόδια, όπως λένε διάφοροι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Είναι βαθιά απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ: όχι άλλες περικοπές σε συντάξεις, όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όχι άλλες αυξήσεις στους προστιθέμενους φόρους και όχι ιδιωτικοποιήσεις εκτός από ελάχιστες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το διχασμένο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά την κατάσταση. Περιέργως ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, μπλεγμένος στο διεθνές κύκλωμα διαλέξεων. Ενόσω εκείνος λείπει, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πρόσκειται στον κ. Τσίπρα, όχι όμως και στον κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Δραγασάκης στους «θεσμούς», όπως αναφέρονται πλέον το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ΕΕ (της μετονομασμένης μισητής τρόικας), είναι πιο συναινετικά από εκείνα του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έχει απαγορεύσει στους ανώτερους αξιωματούχους αυτών των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Φαντάζει απίθανο για την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της εντός του μηνός. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Τε τελευταίο τέχνασμα ήταν να υποχρεώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους δημόσιους φορείς, να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην κεντρική τράπεζα.

Αλλά χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεμείνει από ρευστό και δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ορισμένοι «ψιθυρίζουν» ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί ο κ. Βαρουφάκης, δείχνει την έλλειψη δέσμευσης στο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Ένας συνάδερφος του καθηγητής οικονομικών, το έθεσε ως εξής: «Αντίθετα από τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει είναι το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου