Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την πόζα και να επικεντρωθεί στην ουσία – Πιο κοντά ο κίνδυνος για περιορισμό κεφαλαίων ή παράλληλο νόμισμα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
πηγή: iefimerida
Με ένα σκληρό άρθρο, οι Financial Times εγκαλούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «εξαιρετικά χαλαρή» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, παρότι αυτή την εβδομάδα πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Οι FT, χαρακτηρίζουν ως «άκαρπη πρόκληση» το ταξίδι Τσίπρα στη Ρωσία και προειδοποιούν ότι οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν, οι προθεσμίες τρέχουν για την Ελλάδα (στις 9 Απριλίου είναι η δόση του ΔΝΤ και στις 14/4 για την ΕΚΤ). «Το ρίσκο για την Αθήνα να ξεμείνει από ρευστό και να καταφύγει σε περιορισμό κεφαλαίων ή ένα παράλληλο νόμισμα, έρχεται πιο κοντά» προειδοποιεί, σε ένα ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα υπολείπεται της τελικής συμφωνίας του χρέους» και τον εύγλωττο υπότιτλο «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μένει από φθηνό χρήμα και καλές ιδέες»
Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε την τελευταία επανάληψη ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , ζητώντας να συνεχιστεί το πακέτο διάσωσης .
«Η επιστολή, ήταν τουλάχιστον πληρέστερη και πιο ορθολογική από τις προηγούμενες απόπειρες . Αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται μιας συνολικής συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καθορίσει μακροπρόθεσμα σχέδια και να χορηγηθεί ελάφρυνση του χρέους, χωρίς τη διαρκή απειλή της πτώχευσης κρέμεται πάνω από αυτό» τονίζουν οι FT.
Οι προτάσεις ήταν ένας συνδυασμός χρήσιμων, αντιπαραγωγικών αλλά και «δονκιχωτικών» μέτρων.
  • Χρήσιμη πρόταση ήταν ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη , θα πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστούν.
  • Η δονκιχωτική πρόταση ήταν η ιδέα πως η πάταξη της φοροδιαφυγής των offshore - μια απολύτως υγιής ιδέα από μόνη της - θα μπορούσε να φέρει έσοδα μεταξύ 725 εκατ. Ευρώ και 875 εκατ. Ευρώ, φέτος.
  • Η αντιπαραγωγική ήταν η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει σε μερικές από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, μεταφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε επίπεδο βιομηχανίας.
Οι FT παραδέχονται ότι το πρόβλημα με το πρόγραμμα , όπως έχει σχεδιαστεί σήμερα - και αυτό είναι λάθος των πιστωτών, όπως και της Ελλάδας - είναι ότι ορισμένοι όροι, όσο καλοπροαίρετοι κι αν είναι, θα έχουν ως βραχυπρόθεσμη επίπτωση την ύφεση της ζήτησης, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία αγωνίζεται για τη δημιουργία ανάπτυξης.
Η πάταξη της απάτης ΦΠΑ, για παράδειγμα, είναι ένας αξιέπαινος στόχος, δεδομένης της μεγάλης φοροδιαφυγής. Αλλά θα είναι ακριβώς αυτό που η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ακριβώς αυτή τη στιγμή. Εκτός εάν αντισταθμιστεί με τις δαπάνες ή φορολογικές περικοπές αλλού, μειώνοντας τις ταμειακές ροές των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων
Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη συνθηκών για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όχι βραχυπρόθεσμα. Η Αθήνα θα πρέπει, για παράδειγμα, να προχωρήσει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και στη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες βλάπτουν τη φερεγγυότητα των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων και των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Η καχυποψία των εταίρων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα
Το πρόβλημα είναι – σύμφωνα με τους Financial Times - ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει τέτοια υποψία μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που ελάχιστοι πιστεύουν πως ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα ακυρωθούν μόλις δοθεί ελάφρυνση του χρέους.
Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν θα έχουν βοηθηθεί από την τελευταία στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία θεωρείται ως ένα αντίβαρο προς την ΕΕ και αυτή την εβδομάδα ταξιδεύει στη Μόσχα.
Η Αθήνα έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία , αλλά ομιλία του κ Τσίπρα για την Ελλάδα ως γέφυρα μεταξύ της Μόσχας και της ΕΕ , και η κριτική του για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας , είναι άκαρπη πρόκληση . Η έμμεση απειλή της Ελλάδας ότι θα διαφύγει των υποχρεώσεών της έναντι στην ΕΕ, μέσω της παροχής βοήθειας από τη Ρωσία είναι κενή. Η Μόσχα σίγουρα έχει αρκετά αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να προκαλέσει αναστάτωση, αν θέλει, αλλά η ιδέα ότι θα αναλάβει το βάρος του bankrolling μιας οικονομίας επιρρεπούς σε κρίσεις, είναι μη λειτουργική.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν επάνω, τις προθεσμίες για την Ελλάδα για να κάνει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ (9 Απριλίου) και να επιστρέψει εντόκων γραμματίων του δημοσίου (14 Απριλίου) έρχονται όλο και πιο κοντά , με τον κίνδυνο ότι η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και να καταφεύγουν στον έλεγχο των κεφαλαίων ή παράλληλο νόμισμα .
Η τελική προθεσμία θα οριστεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο αιμορραγεί από μετρητά, τόσο ώστε η οικονομία να πάει σε στάση. Αυτό είναι πιο πιθανό με κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς μια λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διαμαρτύρεται ότι θέλει απελπισμένα να μείνει στο ενιαίο νόμισμα. Οι πράξεις του, δείχνουν το αντίθετο. Θα πρέπει να χαμηλώσει το ύφος και να επικεντρωθεί στην ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου