Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ευρωζώνη προειδοποίησε την Ελλάδα......δεν υπάρχουν μετρητά μέχρι την πλήρη συμφωνία...

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρέδωσαν μια αυστηρή προειδοποίηση προς την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδα, την Παρασκευή. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια μέχρι να συμφωνηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμισεων, και όλα αυτά ενώ η Αθήνα παραπαίει όλο και πιο κοντά στην πτώχευση.

Μετά από τις σκληρές πρωίνές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκλεισε κάθε χαραμάδα στην πρόωρη απελευθέρωση  ρευστότητας με αντάλλαγμα μερικές μεταρρυθμίσεις.

Είπε, επίσης, ότι το υπόλοιπο των 7,2 δις ευρώ από τα δεσμευμένα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα, μετά τον Ιούνιο, και οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας και την ελάφρυνση του χρέους μέχρι η Αθήνα να συνάψει μια πλήρη ενδιάμεση συμφωνία.

«Ένας ολοκληρωμένος και λεπτομερής κατάλογος μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητος» δήλσε ο Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνάντηση στη Ρίγα. «Μια ολοκληρωμένη συμφωνία είναι απαραίτητη πριν από κάθε εκταμίευση ... Γνωρίζουμε όλοι ότι ο χρόνος εξαντλείται».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ότι ελπίζει να υπάρξει μια συμφωνία έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Αλλά ο Dijsselbloem δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα επανεξετάσουν την πρόοδο πριν την 11η Μαΐου - μια ημέρα πριν η Ελλάδα κάνει μια κρίσιμη και αβέβαιη πληρωμή ύψους 750 εκ. € προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi , είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει τη δυνατότητα έκτακτης ανάγκης δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον αυτές αξιολογούνται ως φερέγγυες. Αλλά προειδοποίησε ότι η ραγδαία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν μείωση την αξία των εξασφαλίσεων με τις οποίες οι τράπεζες παίρνουν σήμερα κεφάλαια.

Αντιμετωπίζοντας ένα κύμα των εκροών καταθέσεων, οι τράπεζες που παραμένουν ζωντανές λόγω της ύψους 75,4 δις € έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας τους από την ΤτΕ και τον ELA. Αλλά η κριτική για την γραμμή σωτηρίας αναπτύσσεται συνέχεια στο εσωτερικό της ΕΚΤ, πηγές της κεντρικής τράπεζας, ανέφεραν ότι θα τεθόταν σε αμφιβολία αν η Ελλάδα έχανε μια πληρωμή προς τους πιστωτές του.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici δήλωσε ότι παρά την κάποια πρόοδο τις τελευταίες ημέρες, οι διεθνείς πιστωτές εξακολουθούσαν να μην βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Αθήνα.

«Το μήνυμά μας σήμερα είναι πολύ σαφές: Πρέπει να επιταχύνουμε, θα πρέπει να επιταχυνθεί από σήμερα ... δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος που μοιραζόμαστε όλοι, ο οποίος είναι μια σταθερή και ευημερούσα Ελλάδα ενταγμένη στην ευρωζώνη,», δήλωσε ο Moscovici.

Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές, λέγοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν επίσης καθυστερήσει από την επιμονή της Ελλάδας, να αποφεύγετε η μακροχρόνια παραμονή των ομάδων, που αποτελούνται από τις  ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ, στην Αθήνα, από τον φόβο της έντασης της λαϊκής αντίδρασης ενάντια στην μισητή "τρόικα ".

«Συμφωνήσαμε ότι μια συμφωνία θα είναι δύσκολη, αλλά αυτή θα επιτευχθεί και αυτό θα συμβεί γρήγορα, γιατί αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχουμε», είπε σε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.


Πηγή: reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου