Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Mehreen Kahn, The Telegraph: H Ελληνική κυβέρνηση κάνει επιδρομή στα ταμεία καθώς ξεμένει από ρευστά.....

Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλλε την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων από τις κρατικές επιχειρήσεις προς την κεντρική τράπεζα της, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να παραμένει φερέγγυα.

Επικαλούμενη «εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες», η κυβέρνηση εξέδωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύει και για όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Αθήνα αποσυντίθεται από την κρίση ρευστότητας όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά.  Ακόμη και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι τα ταμεία της κυβέρνησης θα στερέψουν σε λίγες εβδομάδες.

Παρά τον κίνδυνο της παραβίασης των υποχρεώσεων της απέναντι στους πιστωτές της, η Π.Ν.Π. θα μπορούσε πρόσκαιρα, να βοηθήσει την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη μηνιαία καταβολή ύψους 1,7 δις € σε μισθούς και συντάξεις, αποτρέποντας μία αδυναμία πληρωμής προς τους πολίτες της.

Εκτιμάται ότι η δήμευση των αποθεματικών που διακρατούντο στις εμπορικές τράπεζες και η μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ύψους περίπου 2 δις €.

«Οι κεντρικές κρατικές οντότητες υποχρεούνται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους σε μετρητά και να καταθέσουν τα κεφάλαια τους, σε λογαριασμούς τους, στην Τράπεζα της Ελλάδα», ανέφερε το προεδρικό διάταγμα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου συνεχίσαν την πρόσφατη άνοδό τους, με τα τριετή ομόλογα της χώρας να κορυφώνονται στο 28% - το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Ελλάδα αναγκάστηκε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους το 2012.




Ένδειξη των απεγνωσμένων μέτρων που εξετάζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές, αποτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τη πιθανότητα της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εκροή των καταθέσεων από τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, ανέφερε ότι το θέμα θα εξεταστεί εάν η αριστερή κυβέρνηση των Αθηνών το ζητήσει.  Οι έλεγχοι κεφαλαίων στην ευρωζώνη, τελευταία, στην κορύφωση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο το 2013.  Ο κ Constancio δήλωσε ότι το κυπριακό προηγούμενο έδειξε ότι το μέτρα δεν οδηγεί σε μια αναπόφευκτη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη.

Αλλά σε ένα σημάδι της κλιμακούμενης περιφρόνησης από την Αθήνα προς την ΕΕ, στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της και δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών, αν οι συνομιλίες αποτύχουν να προχωρήσουν.



Οι ελπίδες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας, μέχρι το τέλος του μήνα, έχουν ξεθωριάσει γρήγορα, ύστερα από μια αλληλουχία ημερών κατά τις οποίες δράμα του χρέους μεταφέρθηκε προσωρινά στην Ουάσιγκτον και την εαρινή διάσκεψη του ΔΝΤ.

«Σημειώθηκε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων και την ελληνική κυβέρνηση για αρκετές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Poul Thomsen, ο οποίος υπολογίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς νέα κεφάλαια μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο.

«Το βάρος των πληρωμών που έρχονται για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία εκ των προτέρων, έτσι ώστε περαιτέρω δάνεια βοήθειας να μπορούν να καταβληθούν».

Η Ελλάδα οφείλει να εξοφλήσεις, μόλις κάτω από € 1 δις στο ΔΝΤ, στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Η Αθήνα έχει ήδη αποφύγει να γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που θα αθετήσει ιστορικά, ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το Ταμείο, αλλά θα μπορούσε τώρα να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αθέτησης των πληρωμών στους πιστωτές της ή απέναντι στον ίδιο τον λαό της.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας προειδοποίησε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ξεμείνουν σύντομα από collateral  ώστε να έχουν πρόσβαση αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ εκτός εάν η Αθήνα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Από κάποιο σημείο και μετά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να προσφέρουν αρκετά collateral's  για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην αναχρηματοδότηση ακόμα και για τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Christian Noyer.

«Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να θέσει  ενα τέλος στην τρέχουσα κατάσταση και η Αθήνα θα πρέπει να θεσπίσει ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την υποστήριξη των άλλων χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».



Ο κος Noyer πρόσθεσε ότι πιθανή έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν «ένα τραύμα για την ευρωζώνη" του οποίου ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός ευρύτερα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

«Αλλά είναι γενικά παραδεκτό ότι οι πιο δραματικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές στην Ελλάδα», είπε, «η οποία θα υποστεί μια μεγάλη οικονομική κρίση χωρίς να κάνει τίποτα ώστε να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματα της ανάπτυξης και την ανεργία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου