Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Στο εσωτερικό μέτωπο απευθύνεται η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

H επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα δεν γίνεται για να ζητήσει χρήματα αλλά για να ευχαριστήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους με μια ένδειξη ανυπακοής απέναντι στους Ε
υρωπαίους αναφέρει η WSJ.
«Η αδύναμη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας και το περιορισμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σημαίνει ότι αυτή δεν αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή εναλλακτικής χρηματοδότησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η WSJ αναφέρουν ότι το ταξίδι του Τσίπρα είναι απίθανο να προσφέρει απτά οφέλη αλλά ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει τη δυσπιστία ανάμεσα στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο.
Πιο προφανή είναι, αντίθετα, τα οφέλη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς το Κρεμλίνο αγωνιά να δείξει ότι υπάρχουν ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης κατά της ρωσικής πολιτικής στην Ουκρανία.
Ημέρες πριν την επίσκεψη ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρονταν σε αυτή ως ένα σημάδει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν οι ένταση για την Ουκρανία να τελειώσει.
Στο πλαίσιο αυτό η WSJ υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο ρωσικό πρακτορείο Tass στις οποίες χαρακτήρισε «δρόμο στο πουθενά» την επιβολή κυρώσεφων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα και στη Μόσχα η εικόνα που έχουν είναι ότι η κριτική που ασκεί ο Τσίπρας στην ΕΕ κυρίως περιορίζεται στις λέξεις.
Ο συντάκτης του άρθρου χαρακτηρίζει, τέλος, σημάδι συμφιλίωσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επισκεφθεί τώρα τη Μόσχα ενώ αρνήθηκε να παρεβρεθεί στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου για τη συμπλήρωση 70 ετών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αν η συνάντηση γινόταν στις 9 Μαΐου θα έστελνε το λάθος μήνυμα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά θέλουμε πάντα να σεβόμαστε τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ» σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου