Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Bloomberg:Τι επιφυλάσσουν οι επόμενες δύο εβδομάδες στην επική κρίση του Ελληνικού χρέους....

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ασχολήθηκε με την εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης έληξε με δριμύτητα την Παρασκευή, καθώς οι πιστωτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους αναφορικά με την άρνηση της χώρας να συμμορφωθεί με τους όρους που συνδέονται με τα δάνεια έκτακτης ανάγκης.

Ενώ η εστίαση στρέφει τώρα το ενδιαφέρον στην αποπληρωμή της 6ης Μαΐου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες, η χώρα έχει μια σειρά από εμπόδια χρηματοδότησης να ξεκαθαρίσει μέχρι τότε και παραπέρα.
Από τη Δευτέρα μέχρι και το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει αρκετό χρήμα στα κρατικά ταμεία για να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις, εκτός εάν οι τοπικές αρχές συμμορφωθούν με ένα διάταγμα  και μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης.

Η αργία, της πρωτομαγιάς θα δώσει στην κυβέρνηση μια σύντομη ανάσα, αναφορικά με την καταβολή των περίπου 200 εκ. €, που αφορούν τόκους, προς το ΔΝΤ. Καθώς η προθεσμία αυτή συμπίπτει με την αργία και ακολουθείται από ένα Σαββατοκύριακο, η πληρωμή μπορεί να καθυστερήσει έως τις 6 Μαΐου, δύο ημέρες δηλαδή αφότου λάβει ειδοποίηση πληρωμής, ανέφερε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιήσει επίσης τις εβδομαδιαίες αναφορές της για την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες έχουν εγκριθεί επιπλέον ποσά από την επείγουσα ρευστότητα. Κατά την τελευταία συνεδρίαση στις 22 Απριλίου, η ΕΚΤ, αύξησε τα διαθέσιμα ποσά κατά 1,5 δις € στα 75,5 δις  €  που δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα λόγω της συνέχισης της φυγής των καταθέσεων.

Η υπομονή ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξαντλείται αναφορικά με τον ELA μέσω φόβων ότι το αδιέξοδο απειλεί τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Κατά τη συνεδρίασή τiς 6ης Μaίου θα συζητήσουν αν θα αυξηθεί το κούρεμα των ελληνικών εξασφαλίσεων που έχουν κατατεθεί για την παροχή του ELA, μια απόφαση που θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη μείωση της ρευστότητας της χώρας, σύμφωνα με πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να πωλήσει βραχυπρόθεσμο χρέος στις 6 Μαΐου, ώστε να αναχρηματοδοτήσει 1,4 δις € από λήξεις ΕΓΕΔ διάρκειας έξι μηνών που λήγουν δύο ημέρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου