«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, μετά τη συνάντηση της με τον πρωθιερέα του κομφούζιο των ΣΑΝΕΛ, μάλιστα ανέφερε ότι συμφώνησαν η συζήτηση να παραμείνει εμπιστευτική.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η έκφραση «πρέπει να γίνουν τα πάντα», προσέξτε δεν είπε «πρέπει να κάνουμε τα πάντα» αλλά πρέπει να γίνουν. Τι ακριβώς εννοούσε με αυτό η Merkel; Γιατί εξαίρεσε τον εαυτό της ως αντιπρόσωπο και κύριο δανειστή; Γιατί τα πάντα μπορεί να είναι:
- Η πλήρης εφαρμογή των συμφωνημένων από την προηγούμενη κυβέρνηση ή τουλάχιστον της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και της επιστολής Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει τότε, με δημιουργική ασάφεια η οποία μπορεί να μεταφραστεί κατά το δοκούν από τους πιστωτές, δηλαδή η πλήρης εφαρμογή του μνημονίου.
- Η έκδοση IOUs για τις πληρωμές στην εσωτερική αγορά ώστε να υπάρχουν euro για τις εξωτερικές πληρωμές, ώστε να μην υπάρξει αθέτηση υποχρεώσεων, με ορίζοντα τουλάχιστον τον Μάιο,
- Το κούρεμα των καταθέσεων ή η αντικατάσταση τους με ομόλογα τύπου IOUs ή κανονικών Ο.Ε.Δ, Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ο Mario Draghi ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα.
Στη συνέχεια όμως είχαμε δήλωση του προέδρου Hollande (εδώ), o οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Αν θα θέλαμε να πιθανολογήσουμε, χρησιμοποιώντας και την μόνιμη επωδό που ακούγεται συνέχεια και από όλους τους εταίρους, δηλαδή την φράση «η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης των Αθηνών», την οποία ακούσαμε να εκφέρουν ο Draghi, o Disjellbloem, o Schauble αλλά και η Lagarde, θα λέγαμε ότι "εν χοροίς και οργάνοις" οι Ευρωπαίοι εταίροι, ζητούν από τον Τσίπρα, να εφαρμόσει το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί - και ίσως όχι μόνον - παραβιάζοντας το σύνολο των κόκκινων γραμμών που έχει βάλει, αλλιώς θα προχωρήσουν σχέδια όπως αυτά που αναφέρονται στο 2 και 3 πιο πάνω.
Όσον αφορά τη μόνη κόκκινη γραμμή που ίσως, δεν θα παραβιαστεί, προσωρινά, στην ενδιάμεση συμφωνία, γιατί δεν προλαβαίνει ούτε να μελετηθεί αλλά ούτε και να εφαρμοστεί, θα είναι το ασφαλιστικό αυτό θα ανοίξει με το μνημόνιο ΙΙΙ που θα κληθεί να υπογράψει ο Τσίπρας, εάν είναι ακόμη πρωθυπουργός, τον Ιούνιο.
Αντί λοιπόν ο Τσίπρας να πει στην Merkel «έκανα όσα σου είχα πει, κάνε κι εσύ ότι μου είπες» μάλλον επιβεβαιώθηκε, πλήρως, το Reuters που ανέφερε λίγο πριν την συνάντηση ότι «H Merkel θα πιέσει τον Τσίπρα ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» και μάλλον τον πίεσε αρκετά, άλλωστε ο παγκόσμιος ζήτουλας δεν έχει άλλα περιθώρια ελιγμών, τα χρήματα τελείωσαν.
Μάλιστα η εμπιστευτικότητα που τήρησε ο Τσίπρας, είναι κάτι πρωτότυπο, ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, έχει εκθέσει πολλάκις τους εταίρους, δίνοντας στη δημοσιότητα εμπιστευτικά έγγραφα και ακυρώνοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες συμβιβασμού.
Τελικά μάλλον η εμπιστευτικότητα, αναφέρεται στο εσωτερικό μέτωπο, δίνοντας χρόνο στον Τσίπρα να προσπαθήσει να πείσει το κόμμα του και να μπορέσει να τα επικοινωνήσει στους οπαδούς του με κάποιο τρόπο, ώστε να μην ξεσηκωθούν εναντίον του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου