Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Reuters: Απομονωμένος στις συνομιλίες για το χρέος, ο ΄Έλληνας υπουργός οικονομικών αγνοήθηκε επιδεικτικά.....

Eνώ τα λεωφορεία μετέφεραν τους εναπομείναντες στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε ένα δείπνο, ένας από αυτούς έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο και μετά περιπλανήθηκε πολύ και μόνος του στο σούρουπο.

Ο Έλληνας, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε πως είχε άλλα σχέδια για το δείπνο, έπειτα από μια μέρα ανελέητου σφυροκοπήματος και επαφών στη Ρίγα, κάτι που υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς στην προσπάθεια του να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία.

Την ώρα που στους άλλους υπουργούς οι συνοδείες τους τούς έφερναν φαγητό και ζεστά ρούχα κατά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, ο Βαρουφάκης ήταν σχεδόν πάντα μόνος, απέχοντας από τη οποιαδήποτε βοήθεια ή κάλυψη από security.

«Είναι εντελώς απομονωμένος» ανέφερε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ενώ πρόσθεσε «Δεν ήρθε καν στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του» στο δείπνο όπου οι υπουργοί απόλαυσαν τοπικά θαλασινά εδέσματα με σολομό και λαβράκι υπό τους ήχους χορωδίας: 
Στο πρωινό πριν από τη συνεδρίαση, Βαρουφάκης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, απέφυγαν ακόμη και την οπτική επαφή, ενόσω σερβιριζόταν από το μπουφέ, παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι του Reuters.

Η σκλήρυνση της διάθεσης προς τον Βαρουφάκη θέτει σε κίνδυνο και εμβαθύνει το χάσμα που πρέπει όμως να γεφυρώσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, αν η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Έπειτα από τρεις μήνες, μακρών και σε μεγάλο βαθμό άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης τον προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η ελληνική ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα πάρει καμία βοήθεια μέχρι να συμφωνήσει σε ένα πλήρες οικονομικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πριν από το τέλος Ιουνίου.

Μερικές χώρες είναι τόσο απογοητευμένες από αυτό που βλέπουν, με την Ελλάδα να αποτυγχάνει να συμβιβαστεί, που ένας από τους υπουργούς είπε ότι ίσως τώρα έχει φτάσει η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ελληνική χρεοκοπία

O Βαρουφάκης, o μόνος άνδρας υπουργός κατά τη συνεδρίαση χωρίς γραβάτα, είπε ότι παρέμεινε απτόητος από τον τόνο της συνεδρίασης της Παρασκευής - την οποία ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, peri;egrace ως «πολύ κρίσιμη» για την Αθήνα.

Σε μια ένδειξη της υφέρπουσας ψυχρότητας, ο Dijsselbloem αναφέρεται στον Βαρουφάκη ως «ο Έλληνας συνάδελφός» στους δημοσιογράφους στη Ρίγα, παρόλο που ο ίδιος τον αντιμετωπίζει με το πρώτο όνομα του στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

«Δεν με εκπλήσσει». δήλωσε ο Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους. «Όταν πλησιάζει το τέλος των διαπραγματεύσεων, η στάση σκληραίνει». Αρνήθηκε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι συνάδελφοι του υπουργοί τον είχαν προσβάλει, στη Ρίγα. «Όλα αυτά είναι ψευδή».

Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί αγανακτούν με τις διαλέξεις ενός ακαδημαϊκού που έχει σπουδάσει στη Βρετανία, δίδαξε στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αμφισβητεί τη θεωρητική βάση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ενώ Βαρουφάκης επικρίνει τις περικοπές δαπανών που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές,οι ομόλογοι του στην ευρωζώνη επιμένουν ότι μόνο επώδυνες αλλαγές μπορούν να σηκώσουν την οικονομία της Ελλάδας από ένα από τη βαθύτερη οικονομική υφέση στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του 1950 ..

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στην αίθουσα, αρκετοί από τους υπουργούς γούρλωσαν τα μάτια τους, άλλοι τα έκλεισαν ενώ κάποιοι έβαλαν τα χέρια τους πάνω από τα αυτιά τους κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων Βαρουφάκη, στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Οι υπουργοί που συμμετείχαν στο Eurogroup δεν αρέσκονται στο γεγονός ότι ο ίδιος δίνει μια μικρή διάλεξη, όταν τους μιλά», δήλωσε ένας επίσημος της ζώνης του ευρώ. «Και για το λόγο αυτό (πρόεδρος) ο Dijsselbloem τον σταμάτησε χθες, λέγοντας:«Γιάννη, δεν μας λες αυτά που θέλουμε να ακούσουμε».

Πηγή: reuters












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου