Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Wall Street Journal: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γλιστρήσει πίσω στην ύφεση

Οι τελευταίες υποσχέσεις της Ελλάδας ότι θα αποπληρώσει τους πιστωτές της έχουν μειώσει τις ανησυχίες για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, ωστόσο με την κυβέρνηση να διαθέτει μόνο τα απαραίτητα η ελληνική οικονομία διολισθαίνει πίσω στην ύφεση. 

Η βραδεία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της εξαπλώνει την αβεβαιότητα στην πιο πιεσμένη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία μόλις το περασμένο έτος βγήκε από την εξαετή ύφεση που εξανέμισε πάνω από το 25% του ΑΕΠ. 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε την Κυριακή από την Ουάσινγκτον ότι η κυβέρνηση του θα εκπληρώσει "όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές" της σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις εικασίες – οι οποίες τροφοδοτήθηκαν εν μέρει και από άλλους Έλληνες αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα – ότι η Αθήνα ενδεχομένως να μην αποπληρώσει μια δόση 460 εκ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συγκέντρωση χρημάτων για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και άλλων πιστωτών και η προτεραιότητα που έχει δοθεί στις πληρωμές συντάξεων και μισθών, αναγκάζει την Ελλάδα να καθυστερήσει άλλες πληρωμές στο εσωτερικό. Όπως σημειώνει, μεταξύ των θυμάτων είναι οι προμηθευτές του δημοσίου και οι επιχειρήσεις στις οποίες πρέπει να καταβληθούν χρήματα από τις επιστροφές φόρου.

Οι επιχειρήσεις και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποφέρουν από την ευρύτερη αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. 

Οι μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές, όπως νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων σε μια χώρα που παραπαίει από τη δραματική λιτότητα των τελευταίων ετών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάσπαση ή ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα.

Μετά από μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης το περασμένο έτος, η ελληνική οικονομία ενδεχομένως να έχει διολισθήσει και πάλι σε ύφεση, αναφέρουν οι αναλυτές."Το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να επιδεινώνεται μέχρι η πολιτική αβεβαιότητα και η κατάσταση στη ρευστότητα (της κυβέρνησης) να επιλυθούν", σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan σε ερευνητικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη στον κλάδο της μεταποίησης, στις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό τομέα υποχώρησε το Μάρτιο σε επίπεδα συμβατά με μια οικονομία που συρρικνώνεται.  

Η κυβερνητική πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 1,4% αυτό το έτος, προσθέτοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. 

Η μοίρα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε οικονομικές πολιτικές για να ξεκλειδώσει περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει. Η Αθήνα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο για να συντάξει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί του πιστωτές. 

Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Αθήνα μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια μέχρι τον Ιούλιο, όταν αντιμετωπίζει αποπληρωμές ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέα κεφάλαια διάσωσης για να αποφύγει την πτώχευση. 

πηγή:WSJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου