Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Bloomberg: Η Ευρωζώνη επιδιώκει οδικό άξονα για την Ελλάδα για μια συμφωνία τον Μάιο

O Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα του ευρώ, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει, στα έθνη της ευρωζώνης, έως τα μέσα Μαΐου, τι μπορεί να προσφέρει ώστε να απελευθερωθούν περαιτέρω ενισχύσεις και να αποφευχθεί η χρεωκοπία.

Το Eurworking group θα συνεδριάσει - σε τηλεδιάσκεψη - στις 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου θα ακολουθήσει Eurogroup. Η συγκέντρωση στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, είναι μια ευκαιρία για να σχεδιαστεί μια διαδρομή προς μια συμφωνία τον Μάιο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον.

«Η συνάντηση του Eurogroup στη Ρίγα, θα είναι μια ευκαιρία για να προβούμε σε απολογισμό των συνομιλιών», δήλωσε ο Dombrovskis. "Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την επόμενη συνάντηση του Μαΐου».
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας και οι διεθνείς πιστωτές της εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους ώστε να να προχωρήσουν προς τα εμπρός πριν η ρευστότητα στην Ελλάδα εξαντληθεί.

Με τiw πολιτικές ακροβασίες na εκτείνονται σε δύο ηπείρους, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ,την περασμένη εβδομάδα, υπέστηsan τη χειρότερη καθίζηση από τότε που Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός, τον Ιανουάριο, με μια συνθηματολογία που υπόσχονταν να ανατρέψει τους σκληρούς όρους του προγράμματος διάσωσης.  Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πώς θα διαχειριστούν μια ελληνική χρεοκοπία, συνεχίζοντας όμως παράλληλα να επιδιώκουν μια λύση.

Έγκριση του Κοινοβουλίου

Ανταποκρινόμενη σε ένα αρχικό περίγραμμα σχεδίου οικονομικών μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, η  ευρωζώνη επέκτεινε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας  μέχρι τον Ιούνιο. O Dombrovskis, δήλωσε ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για τον Τσίπρα ο οποίος μπορεί τώρα να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι σοβαρή και εννοεί την υλοποίηση των υποσχέσεων της και αυτός θα είναι εάν κερδίσει ένα μήνυμα υποστήριξης από τους Έλληνες βουλευτές.

«Θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα εάν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμιστικές προτάσεις εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καθυστέρηση», είπε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πολύ περισσότερα ώστε να  επιλυθεί το αδιέξοδο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μειώνονται.  Oi Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνηση, Γιάννη Δραγασάκη, επέμειναν στις θέσεις τους όσον αφορά σε μέτρα όπως μείωση των μισθών και των συντάξεων, την προσθήκη νέων φόρων ή την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

«Δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας », δήλωσε ο Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής».

Η διενέργεια πρόωρων εκλογών ή ένα δημοψήφισμα είναι πιθανά εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές κολλήσουν, είπε ο Δραγασάκης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε στο Ινστιτούτο Brookings η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης λέει ένα «απόλυτο όχι» σε τέτοια μέτρα.

Πίεση από τις ΗΠΑ.

O Βαρουφάκης δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ έχουν «υποχρέωση να πιέσουν και τις δύο πλευρές», μετά τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ.  Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει να αποφύγει «μια αναποτελεσματική συζήτηση για τα πάντα» και να επικεντρωθεί σε μερικές δέσμες συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών μέτρων.

«Αυτό που θέλαμε, με ανυπομονησία, είναι η συμφωνία να συμβεί γύρω από συγκεκριμένα μεταρρυθμίσεις», είπε ο Βαρουφάκης. «Δυστυχώς, από την πλευρά των θεσμικών οργάνων υπήρξε άρνηση αυτής της διαδικασίας, ήθελαν συνολική αναθεώρηση».

Μια συνολική συμφωνία, που μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για τους υπουργούς οικονομικών ώστε να υπογράψουν για περισσότερη βοήθεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.   Ο πρόεδρος τους Eurogroup, Dijsselbloem, είπε ;oti ο ίδιος ελπίζει να κάνουν ένα βήμα πίσω από το το «chcken game»  στο οποίο επιδίδονται η Ελλάδα και τα σκληροπυρηνικά έθνη της ευρωζώνης αρνούμενοι να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από την άλλη πλευρά.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο επίκεντρο κατά τις τρέχουσες συνομιλίες. Ο  Dijsselbloem είπε ότι η ζώνη του ευρώ θα επανεξετάσει το θέμα μόλις το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη στρατηγική για την Ελλάδα, και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin δήλωσε ότι τα εν λόγω μέτρα πολιτικής είναι πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή.

«Το χρέος δεν είναι το θέμα σήμερα», είπε ο Sapin. "Τώρα είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να κάνουν ακριβείς προτάσεις, οι οποίες να είναι τεχνικά λεπτομερείς και αξιόπιστες».

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ,  είπαν ότι δεν είναι σαφές σε πόσο καιρό η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα. Η χρεωκοπία δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε άμεση ελληνική έξοδο από το ευρώ, όπως δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι. Αντ 'αυτού, είπε, θα μπορούσε να προκαλέσει τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ή η τραπεζική αργία, ανάλογα με το ποιές πληρωμές θα αθετήσει και αν θα δεχθεί τα μέτρα, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο ως ένας τρόπος για να κρατήσει την πρόσβαση της σε πιθανή σανίδα σωτηρίας από την ευρωζώνη.

Αχαρτογράφητες περιοχές

Οι πολιτικές μετάδοσης - δηλαδή ο κίνδυνος ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με εξόδο από το ευρώ - πήραν κεντρική θέση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την οποία αξιωματούχοι όπως ο  Draghi της ΕΚΤ είπαν θα μπορούσε να είναι συγκρατημένη. Ο  Draghi είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με το σε τι "αχαρτογράφητα νερά"  θα μπορούσε να ρίξει τις οικονομίες η η κρίση με αφορμή την απειλή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε θα εγκαταλείψει το ευρώ.

«Έχουμε αρκετά όργανα»  δήλωσε το Σάββατο ο Draghi. «Αν και έχουν σχεδιαστεί για άλλους σκοπούς, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, αν χρειαστεί».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας,  ο Draghi είπε ότι «δεν θέλω καν να εξετάσουμε μια τέτοια περίπτωση, για το λόγο ότι σαφώς και οι Έλληνες ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι προτίθενται να τηρήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.».

Προς το παρόν, η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις ρευστότητας με την παροχή επείγουσας παροχής έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει επ 'αόριστον, δήλωσε στους δημοσιογράφους το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Noyer, αλλά και  κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας,Vitas Vasiliauskas, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να επεκτείνει τη συνδρομή της πέρα από το καλοκαίρι.

Η στάση της ΕΚΤ ασκεί επιπρόσθετες πιέσεις από την Ελλάδα ώστε να ξεκλειδώσει το υπόλοιπο των υφιστάμενων χρήματα του προγράμματος διάσωσης και να αρχίσει τις εργασίες για τη συνέχιση του προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και εκ νέου επαναπροσδιορισμό του προφίλ μέρος του χρέους της Ελλάδας.

«Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερος χρόνος έχει χαθεί», δήλωσε ο Sapin. «Αν συμβεί κάτι επιζήμιο, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όχι για τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου