Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ανασκόπηση της μέχρι σήμερα "πολυδιάστατης" εξωτερικής "πολιτικής" της κυβέρνησης ΣΑΝΕΛ

Επειδή πολύς λόγος έγινε τον τελευταίο καιρό για την "περήφανη" και "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστερά» ας δούμε εν τοις πράγμασι τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Κίνα: Από το ταξίδι του αντιπροέδρου Δραγασάκη, μάθαμε ότι η Κίνα συναρτά οποιαδήποτε περαιτέρω συμμετοχή της στην Ελλάδα, από τις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως αυτές που αφορούν τον ΟΛΠ, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο αλλά και τον ΟΣΕ. Ουδεμία κίνηση πρόκειται να κάνουν εάν δεν υπάρξει κινητικότητα στους παραπάνω τομείς. Βέβαια οι εγχώριοι κομισάριοι όπως ο φαρμακοπώλης Δρίτσας και η αριστερή πλατφόρμα, ανθίστανται σθεναρά σε οποιαδήποτε τέτοια ιδέα.


ΔΝΤ: Η Christine Lagarde, στην ουσία, έσυρε τον Βαρουφάκη, στην Washington, ανήμερα του Πάσχα και μετά τα επανειλημμένα φληναφήματα των εγχώριων κομισαρίων, Σκουρλέτη, Βούτση κλπ ότι «εάν πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων η την πληρωμή του ΔΝΤ η επιλογή είναι γνωστή» και φυσικά ο "χαρούμενος" κατά την είσοδο Γιάνης (με ένα νι) εξήλθε κάτωχρος, της συνάντησης δηλώνοντας ότι η «Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στο διηνεκές».  Προσέξτε όχι της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ απλά αλλά ως προς το σύνολο των υποχρεώσεων της.  

Όσον αφορά τον έλεγχο.  Εκεί η Lagarde έγινε πήρε ακόμη πιο σκληρή στάση αναφέροντας για πρώτη φορά την έκφραση «due delligence» αντί της συνήθους «review», δηλαδή πλέον μιλάει όχι για ανασκόπηση αλλά για ενδελεχή έλεγχο εις βάθος των οικονομικών της χώρας (εδώ).

ΗΠΑ: Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων πολιτειών κο Nathan Sheets ο οποίος κάλεσε την «Ελληνική πλευρά να δεσμευθεί πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας», με λίγα λόγια κάλεσε τον Βαρουφάκη να αφήσει τις «δημιουργικές ασάφειες» και τα παιχνιδάκια και να συνεργαστεί πλήρως με τους Ευρωπαίους εταίρους, προχωρώντας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.


Τεχεράνη:  Η φαιδρότερη συνάντηση των φαιδρών.  Ο πρωθυπουργικός ξάδελφος, διορισθείς από τον Σουσλώφ (εδώ) ως σύμβουλος στο Υπ.Εξ. ανέλαβε την "απόρρητη" αποστολή να συναντηθεί με τους παρίες της Τεχεράνης και τους Αγιατολάχ ώστε να φέρει οικονομική βοήθεια στην χώρα. Φυσικά ακόμη και εκείνοι έχουν καταλάβει μετά από 30 χρόνια, ότι θα πρέπει να ξεφύγουν από τη θέση αυτή και προχωρούν σε συμφωνία με την Δύση.  Το αποτέλεσμα της "αποστολής"; ε! μα τι άλλο; ο πρωθυπουργικός ξάδελφος "έφαγε πόρτα".







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου