Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Bloomberg: Το Grexit υπάρχει από το 2012.....Η Citigroup εισάγει το Grimbo, στο λεξικό της κρίσης....

Ο οικονομολόγος της Citigroup Inc.Ebrahim Rahbari, δοκιμάζει και πάλι την τύχη του στο ετυμολογία.

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο ίδιος επινόησε τον όρο "Grexit" για να περιγράψει τον κίνδυνο που διέτρεχε η  Ελλάδα, να αφήσει τη ζώνη του ευρώ. Εκείνη την εποχή, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, οι οικονομολόγοι της Citigroup, είχαν θέσει ως πιθανότητα 50%, για κάτι τέτοιο μέσα στους επόμενους 18 μήνες και αργότερα το αύξησαν το ποσοστό σε 90% στο τέλος του 2014.

Έφτασε το 2015 και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στην ευρωζώνη.

Ενόσω μιλάμε, το Grexit επέστρεψε, καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται μακριά από το να συμφωνήσουν και τα εικονικά συρτάρια με τα μετρητά, της τελειώνουν.  Η χρήση της λέξης, στο Bloomberg News Stories, εμπλουτίστηκε φέτος ακόμη περισσότερο από τότε που δημιουργήθηκε.

Καθώς το ευρώ αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό από ότι είχε προβλέφθεί πριν από μερικά χρόνια, ο Rahbari έχει καταλήξει σε μια νέα συντομογραφία. Ενώ το Grexit δεν είναι αδιανόητο, η Citigroup περιγράφει τις επικείμενες προοπτικές ως αυτό που αποκαλεί  «Grimbo» - «για αυτά τα γκρίζα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από τους Ευρωπαίους και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο σταθερό ορίζοντα», όπως δήλωσε ο Rhabari στη τηλεόραση του Bloomberg στους Erik Schatzker και Stephanie Ruhle την Τετάρτη.

Βλέπει δύο σενάρια.

Στο πρώτο, μια νέα συμφωνία ενίσχυσης συμφωνείται, αλλά μόνο μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και μιας πιθανής αθέτηση πληρωμών.. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις διάσωσης αδυνατούσαν να παράγουν ένα αποτέλεσμα, μέχρι,, ας πούμε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιορίσει τη ροή των δανείων έκτακτης ανάγκης προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Το σοκ θα μπορούσε να προσφέρει μια επιπλέον ώθηση και στις δύο πλευρές ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citigroup, προς τους πελάτες τους,  σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα.
Το Grimbo θα μπορούσε επίσης να συμβεί εάν δεν υπάρξει καμία νέα ενίσχυση, η κυβέρνηση πτωχεύσει, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων καθιερωθούν και τα IOUs εκδιδόταν ακόμη κι αν Ελλάδα εξακολουθούσε να βρίσκεται εντός ευρώ.

«Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση της ρευστότητας και ιδίως οι περιορισμούς στην κίνηση των καταθέσεων στις τράπεζες, θα αυξήσουν σημαντικά την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας τις νέες εκλογές πολύ πιθανές», δήλωσε η Citigroup. «Αυτό θα μπορούσε να παράγει μια εντολή για μια νέα συμφωνία διάσωσης με τη ζώνη του ευρώ ή να ανοίξει το δρόμο για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά αυτό θα μπορούσε να αφήσει Ελλάδα με εκκρεμότητες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το μήνυμα προς τους επενδυτές είναι να προετοιμαστούν για ένα μακροχρόνιο γύρο.

Το Grexit  «μπορεί να εξακολουθεί να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά θα ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα μια παρατεταμένης διαδικασίας», δήλωσε ο Rahbari και οι συνεργάτες του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου