Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Bloomberg; Η Ελλάδα κόβει τα φτερά του Βαρουφάκη.....

H Ελλάδα ανασχημάτισε τη διαπραγματευτική ομάδα του προγράμματος διάσωσης, ώστε να τιθασεύσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη,  ο οποίος ευρισκόμενος επί τρεις μήνες σε συνομιλίες με τους πιστωτές απέτυχε να ξεκλειδώσει τη βοήθεια, ενώ η τελευταία συνάντηση με τους ομολόγους του, της ευρωζώνης, τελείωσε με βιαιότητα.

Ο συντονισμός της καθημερινής διαπραγμάτευσης και οι προσπάθειες να επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές παραδόθηκε στον Υφυπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε σε ένα e-mail σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα «ο ρόλος του Βαρουφάκη θα περιοριστεί στην εποπτεία των πολιτικών διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, την Παρασκευή κατέληξε σε χαρακτηρισμούς καθώς οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, κακοποίησαν λεκτικά τον Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον ότι είναι μια σπάταλά τον χρόνο τους, είναι τζογαδόρος και ερασιτέχνης. Ακόμα όμως ο, 54χρονος ακαδημαϊκός, της  κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής στην πατρίδα του.

«Αυτή η κίνηση τετραγωνίζει τον κύκλο, διότι δεν φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας παραδίδεται απολύοντας τον Βαρουφάκη, αλλά σε κάποιο βαθμό έχει το ίδιο αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland. «Δεν αλλάξει τα ζητήματα, αλλά με δεδομένη την διαπροσωπική φύση του Eurogroup, και εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, είναι σημαντικό».

Η αλλαγή αυτή έρχεται επειδή η Ελλάδα, αγωνίζεται να συγκεντρώσει τα αναγκαία μετρητά για να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους Δημόσιους υπαλλήλους της αυτή την εβδομάδα. Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης υπολογίζει στις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Δήμων αλλά και σε άλλα κεφάλαια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο τέλος του μήνα σε πληρωμές άνω των 1,5 δις €, ενώ την Παρασκευή, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσαν ότι δεν θα εκταμιεύσουν περισσότερη βοήθεια μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης. Τα κρατικά ταμεία θα πρέπει να βρουν περαιτέρω 200 εκ. € έως τις 6 Μαΐου, όταν και η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό σε τόκους προς το ΔΝΤ.

Ο συνασπισμός του Τσίπρα, ενάντια στη λιτότητα στην Ελλάδα έχει αγωνιστεί για να αποδεσμεύσει βοήθεια μετά από τη συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης. τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση ότι η συμφωνία είναι επικείμενη, μόνο και μόνο για να αποκρούσει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης που αναζητούν συγκεκριμένα βήματα. Η περασμένη εβδομάδα δεν ήταν διαφορετική: λίγες ημέρες αφού ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι απόψεις συγκλίνουν, οι ομόλογοι του, της ευρωζώνης, τον έπληξαν με ένα καταιγισμό κριτικής.

«Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης έχουν σπαταλήσει αρκετό πολύτιμο χρόνο, και έχουν χάσει πάρα πολλούς από τους φίλους της Ελλάδας στο εξωτερικό» αναφέρει στο Bloomberg o Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ένας επείγον ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος, για τον εξορθολογισμό των διαπραγματεύσεων και να εμφανίσει μία ομάδα που μπορεί να απολαύσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια των εταίρων» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου