Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Bloomberg View: Αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα......Δεν μπορεί να τα προσφέρει η Ρωσία

Ο πρωθυπουργός τη Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, επέστρεψε στην Αθήνα, από το ταξίδι του στη Μόσχα, για το οποίο δήλωσε ότι δεν αφορούσε την αναζήτηση χρηματικής βοήθειας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από την πλευρά του να εκμεταλλευτεί την Ευρωπαϊκή διαίρεση.  Και οι δύο ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια τεράστια δόση αμφιβολίας.

Το ταξίδι του Τσίπρα ήταν ένα τέχνασμα, στην προσπάθειά του να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μαλακώσουν τους όρους των δανείων τους προς την Ελλάδα. Εάν η ΕΕ δεν υποχωρήσει,  ο Τσίπρας ήθελε να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί κάποια στιγμή να βρει άλλους χρηματοδότες. Και, παρεμπιπτόντως, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να ασκήσει βέτο στην ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων προς την Ρωσία όταν αυτά έρθουν τον Ιούλιο.
Όσο κι αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προσπάθησε να αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση, στη συνέντευξη του την Πέμπτη, στην τηλεόραση του Bloomberg, το μήνυμα ήταν σαφές.

Ο Putin, από την πλευρά του, έχει αποδεδειγμένο ενδιαφέρον να διαιρέσει την Ευρώπης, στην προσπάθεια του να σταματήσει τις κυρώσεις της κατά της χώρας του, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Δουλεύει επιμελώς να πείσει αμφιταλαντευόμενες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα φέρει ανταμοιβές, συνήθως με τη μορφή των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές.

Αν ο Πούτιν καταφέρει να διασπάσει την ΕΕ, η  Ρωσία θα ωφεληθεί. Αλλά αν συνεχιστούν τα τεχνάσματα του Τσίπρα, αυτό θα ήταν κάτι επικίνδυνο για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ακόμη ερασιτεχνισμό  μιας μακράς σειράς από αντίστοιχες μαχητικές, ερασιτεχνικές κινήσεις τις οποίες ο Τσίπρας κάνει  προς τους πιστωτές της Ελλάδας - συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης  που έκανε η κυβέρνησή του, απαιτώντας  300 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Η προσέγγιση αυτή υπονομεύει το ίδιο το νόμιμο επιχείρημα του Τσίπρα, ότι η υπό την γερμανική ηγεσία στρατηγική του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας έχει αποτύχει και πρέπει να αλλάξει. Για να κερδηθεί αυτή η δημόσια συζήτηση, χρειάζεται σοβαρή διπλωματία και όχι θεατρινισμοί. Η λύση του προβλήματος της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας απαιτεί από τον Τσίπρα να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  σαφείς προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες και ικανές να επαναφέρουν αναπτυξιακούς ρυθμούς στη χώρα. Όταν θα το κάνει αυτό, ίσως να βρει περισσότερους συμμάχους από ότι και ο ίδιος πίστευε, στην προσπάθεια του να σταματήσει το καθοδικό υφεσιακό σπιράλ που έφερε η λιτότητα.  - από τη Γαλλία έως και την ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός φίλος της Ελλάδας, επίσης. Οι δύο χώρες έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις, και ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να ενθαρρύνει το ρωσικό τουρισμό και τις επενδύσεις. Αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΕΕ ως εξαγωγική αγορά ή ως άγκυρα για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια. Επίσης, η Ρωσία,  δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της  Ελλάδας, όπως το κάνει το NATO.  Η Ελλάδα παραμένει σε  συναγερμό για τις διαφορές που έχει με την Τουρκία για την Κύπρο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η καταβολή από την Ελλάδα της δόσης των 450 εκατομμυρίων ευρώ για το δάνειο του ΔΝΤ, η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω την οροφή των δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και η διαβεβαίωση του Βαρουφάκη ότι είναι έτοιμος να λειτουργήσει "εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας" δείχνουν ότι είναι δυνατό να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδα. Αλλά αυτό θα απαιτήσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση από τα άκαιρα ταξίδια του Τσίπρα στη Μόσχα......





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου