Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Financial Times: O Tσίπρας ανασχηματίζει την διαπραγματευτική ομάδα για να παραμερίσει τον Βαρουφάκη....

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παραγκωνίζεται μετά από τρεις μήνες άκαρπων συνομιλιών με τους διεθνείς πιστωτές, που κορυφώθηκε στην οξεία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας ενισχύθηκε από την είδηση του ανασχηματισμού της διαπραγματευτικής ομάδας του προγράμματος διάσωσης, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, προώθησε δύο χαμηλού προφίλ αγγλοτραφής οικονομολόγους.
Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την αποτυχία του κ Βαρουφάκη, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στη Ρίγα, να σημειώσει οποιαδήποτε πρόοδο στην επίτευξη συμφωνίας με τους επιτηρητές του προγράμματος διάσωσης και να ξεκλειδώσει τα  κεφάλαια ύψους 7,2 δις € που παραμένουν δεσμευμένα από το περασμένο έτος.

Η αναδιοργάνωση αυτή ίσως να καταδεικνύει ότι ο Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει παραχωρήσεις προς τους πιστωτές καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να μαζέψει 1 δις € για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς αυτό το μήνα, και την αποπληρωμή, μέχρι τα μέσα Μαίου,  δανείου και τόκων ύψους 880 εκ. €  προς το ΔΝΤ.

«Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για την πιθανότητα συμφωνίας», δήλωσε ο Mujtaba Rahman αναλυτής κινδύνου του Eurasia Group.

«Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές» προσθέτει με νόημα.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί νέας «πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας» και θα παραμείνει «στο πλαίσιο της συλλογικής λήψης αποφάσεων και την εκτέλεση» από την κυβέρνηση υπό την αριστερή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις οικονομικές υποθέσεις, διορίστηκε συντονιστής της νέας ομάδας, δηλώνοντας στην πραγματικότητα τον περιορισμό του ρόλου του κ  Βαρουφάκη. Ο εκπαιδευμένος στην Οξφόρδη  οικονομολόγος και σκιά του Υπ.Οικ. του ΣΥΡΙΖΑ,  είχε περάσει από την κορυφαία θέση εργασίας (σσ από τους συντάκτες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία στις εκλογές Ιανουάριο.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος επέστρεψε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία, όπου δίδασκε, για να ηγηθεί του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, θα χειριστεί τις καθημερινές διαπραγματεύσεις του προγράμματος διάσωσης στις Βρυξέλλες.

Θεωρείται πιο μετριοπαθής από ότι ο προκάτοχός του, ο Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος είναι ομογάλακτος και επιλογή του κ Βαρουφάκη και αντιμετωπίζει κατηγορίες από τους υπαλλήλους της ΕΕ για κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου